TMS Tedavisi: Psikolog Hakan Aydın ile Karabük ve Safranbolu'da İleri Teknoloji Psikoterapi
Transkraniyel Manyetik Stimülasyon (TMS) ya da Transkaniyel Manyetik Uyarım Tedavisi (TMU), kafanın belirli bölgelerinden direk beyne ulaşmak için üretilen özel bir cihaz tarafından, manyetik atımların yoğunlaştırılarak ardışık şekilde gönderilmesiyle beyin hücrelerinin uyarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Psikolog Hakan Aydın, Karabük ve Safranbolu'da TMS tedavisi ile danışanlarına etkili çözümler sunmaktadır.
TMS Nedir?
Stimülasyon, en kısa tanımıyla vücutta uyarım yapmaktır. TMS, MRI için kullanılanlara benzer elektromıknatıslarla uygulanır ve kafaya yerleştirilen bobinler ile manyetik alan oluşturur. TMS’de oluşturulan manyetik alan, kafatasına ve saç derisine herhangi bir zarar vermez; güvenli ve ağrısız bir tedavi yöntemidir.
Uygulama sırasında, elektromıknatıslar sinir yollarında ve sinir hücrelerinde düzeltici etki sağlamaktadır. Ameliyat olmadan ya da elektrotsuz beynin yapısını düzenlemek ve beyne müdahale etmektir. Nöronlara müdahale etmeyi amaçlayan bu yöntem ilk başta kulağa korkutucu gelse de ağrısızdır.
TMS Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Psikiyatristlerin ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemlerine ek olarak gerekli gördüğü durumlarda TMS tedavisini de önerir. Genellikle bir klinikte, hastane ya da doktorun ofisinde uygulanır.
Anesteziye ihtiyaç duyulmayan ve hasta uyanık haldeyken uygulanan bu tedavi yöntemi bir hekim tarafından yapılır. Hastaya bir bone giydirilip gerekli ölçümler yapıldıktan sonra uyarılmaya ihtiyaç duyan beyin bölgesine işaret konulur. Buna haritalama adı verilir. İşaretlenen bölgelere elektromanyetik bobinler yerleştirilir. Uyarıcı darbeler için kapatılıp açılırlar ve hasta üzerinde dokunma ve tıklatma hissi uyandırır.
Her hastanın motor eşiği farklı olduğu için doğru doz belirlenirken bu sistem uygulanmalıdır. Semptomlardaki azalma veya karşılaşılan yan etki durumuna göre stimülasyonda değişikliğe gidilebilir. Tedavi sırasında kısa süreliğine kafa derisinde rahatsızlık meydana gelebilir. Hasta anestezi almadan bu uygulama gerçekleştiği için seans sonu günlük işlerini yapabilir.
TMS Tedavisinin Etkili Olduğu Hastalıklar
TMS tedavisinin etkili olduğu hastalıkların başında, birçok tedavi yöntemi uygulanmasına rağmen hiçbir ilaç tedavisine cevap vermeyen dirençli depresyon gelmektedir. Bu yöntem FDA tarafından özellikle depresyon tedavisinde onay almıştır. TMS tedavisi ayrıca şu durumlar için de etkili olabilir:
Anksiyete Bozuklukları
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
Bipolar Bozukluk
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
Şizofreni
Alzheimer Hastalığı
Kronik Ağrı
Migren
Yeme Bozuklukları
Panik Atak
Fibromiyalji
Nöropatik Ağrı
İnme Rehabilitasyonu
Parkinson Hastalığı
Sosyal Fobi
Sigara Bırakma
Bağımlılık
TMS Tedavisi Ne Kadar Sürer?
TMS tedavisinin süresi her hasta için farklıdır. Uygulama seanslar halinde gerçekleşir. İlk seans ortalama bir saat kadar sürer. Ortalama seans süresi 15 ila 30 dakika arasında değişmektedir ve tedavi toplamda 2-6 hafta kadar sürebilir.
Her gün tek seans uygulanır ve hastanın durumuna göre 20-30 seans arasında tedavi uygulanır. Tedavinin ikinci haftasında terapötik fayda hissedilebilir seviyede olur.
Detaylı Bilgi ve Randevu İçin
Karabük ve Safranbolu'da TMS tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için Psikolog Hakan Aydın ile iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam ve ruhsal denge için size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.